Hoe gewoontes je identiteit vormen

Heb je er ooit bij stilgestaan dat je leefstijl een optelsom van je gewoontes is? Dat je gewoontes in feite een reflectie zijn van je identiteit? Als je diep van binnen eigenlijk iemand wil zijn die een gebalanceerder leven leidt, dan betekent dat dus dat je je gewoontes moet aanpassen om de persoon te worden die je wilt zijn.

Als leefstijlcoach is mijn focus precies daarop gericht: het begeleiden van mensen bij het ontwikkelen van nieuwe gewoontes die passen bij de persoon die ze willen zijn.

Mensen willen vaak in één stap van 0 naar 100. Er moet direct resultaat te zien zijn. Maar verandering voor de lange termijn vergt tijd en toewijding. Als je 3x naar de sportschool gaat, heb je nog geen sixpack. Als je 1 dag groenten eet, ben je nog geen kilo’s kwijt en van 1 yogasessie wordt je lichaam nog niet flexibel.

Ware verandering gaat meer over het proces dan over het eindresultaat. Het gaat om het transformeren van je patronen, van je gewoontes. Meer hierover lees je in deze blog.

Het ontstaan van gewoontes

Wat zijn gewoontes eigenlijk? Simpel gezegd is een gewoonte een terugkerende response op een bepaalde trigger. Dit zie je terug in wat we noemen de ‘Gewoontecirkel’.

Het begint bij een trigger. Dit is het startpunt van de gewoonte. Triggers kunnen van alles zijn, zoals een specifieke tijd van de dag, een bepaalde plaats, een bepaalde emotie, of het zien van een specifiek object.

Als reactie op de trigger ontstaat er een verlangen (een craving) naar de gewoonte. Dit verlangen wordt vaak aangewakkerd door de beloning die de gewoonte oplevert.

De response is de actie die je onderneemt als reactie op het verlangen dat door de trigger is opgeroepen.

Uiteindelijk volgt de beloning: een bevredigend gevolg van het uitvoeren van de gewoonte. Deze beloning versterkt de associatie tussen de aanwijzing en de response, waardoor de gewoonte in stand wordt gehouden.

Samenvattend: de trigger veroorzaakt een verlangen, wat een reactie oproept, wat een beloning oplevert, wat het verlangen bevredigt en uiteindelijk geassocieerd wordt met de trigger.

Bijvoorbeeld: Je gaat tanken (trigger), je krijgt zin een snack (verlangen), je koopt de snack en eet hem op (response). Je verlangen naar de snack wordt bevredigd (beloning) en je gaat het kopen van een snack associeren met het tanken bij een pompstation. De volgende keer dat je gaat tanken, zal het verlangen naar een snack weer opgewekt worden.

Hoe je gewoontes verandert

Volgens Charles Duhigg, auteur van ‘The Power of Habit’, bestaat 40-45% van ons gedrag uit gewoontegedrag. Denk aan simpele routinematige handelingen als tandenpoetsen, ‘s ochtends een kop thee zetten of andere kleding aandoen als je thuiskomt uit je werk. Van de meeste gewoontes zijn we ons nauwelijks bewust. Echter, voor het veranderen van gewoontes is bewustwording het vertrekpunt.

Nieuwe gewoontes ontstaan door een gewenste trigger-respons relatie te implementeren en repetitief uit te voeren. Om een oude gewoonte af te leren, moet de relatie tussen trigger en respons verbroken worden op een dusdanige manier dat het niet bij het minst of geringste weer geactiveerd wordt. Beide vraagt tijd en aandacht.

Habits are not a finish line to be crossed, they’re a lifestyle to be lived.
— James Clear

Gewoontes zijn geen eindstation dat bereikt moet worden; ze vormen zoals gezegd een leefstijl. Daarom zijn kleine, duurzame veranderingen die je vol kan houden vele malen effectiever dan grote veranderingen die je op de lange termijn niet volhoudt. Als je het nou elke dag 1% beter probeert te doet, lijkt dat op het moment zelf onzichtbaar, maar na een jaar betekent dit maar liefst 37x beter! 1% per dag de ene of de andere kant op, maakt uiteindelijk het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn.

Het begint dus met kleine veranderingen, die op den duur grote impact opleveren om uiteindelijk de beste versie van jezelf te worden.

Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld wie je echt wilt zijn? En welke gewoontes bij deze persoon passen?

Mocht je hier hulp bij kunnen gebruiken, stuur me dan een berichtje en we komen er samen uit.


Vorige
Vorige

Welke plantaardige melk is het gezondst?

Volgende
Volgende

Waarom vezels zo belangrijk zijn