Diabetes Type 2: wat het is en hoe je het kunt voorkomen
Diabetes is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland, met bijna 1,2 miljoen patiënten en jaarlijks ruim 50.000 nieuwe diagnoses. In 90% van de gevallen gaat het om type 2, vaak gezien als een welvaartziekte door de invloed van overgewicht en lichamelijke inactiviteit. Daarnaast hebben zo’n 1,5 miljoen Nederlanders prediabetes, een voorstadium van diabetes type 2. Hoewel de ziekte vroeger vooral bij ouderen voorkwam, stijgt nu ook het aantal kinderen en jongeren dat ermee te maken krijgt.
Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 is een chronische aandoening waarbij je lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden. Dit komt doordat je lichaam niet meer goed reageert op insuline, het hormoon dat helpt om suiker uit je bloed in je cellen te krijgen voor energie. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed, wat na verloop van tijd kan leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierfalen, zenuwbeschadiging en problemen met het gezichtsvermogen. In Nederland heeft bijna de helft van de mensen met diabetes type 2 hart- en vaatziekten, en voor 45-plussers is de kans op overlijden voor mensen met diabetes type 2 maar liefst twee keer zo groot. De ernst van deze ziekte wordt vaak onderschat, terwijl het de ziekte is met de derde hoogste ziektelast in Nederland, na coronaire hartziekten en beroerte.
Kan iedereen diabetes type 2 krijgen?
Ja, iedereen kan diabetes type 2 krijgen. Maar sommige mensen hebben meer kans dan anderen. Je hebt een groter risico:
als je ouder bent; de kans op diabetes type 2 wordt groter naarmate je ouder wordt
als je overgewicht hebt, vooral rond de buik
als je een te hoog cholesterol hebt
als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
als je een hoge bloeddruk hebt
als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad
als je een baby hebt gekregen van meer dan 9 pond
als je moeder zwangerschapsdiabetes heeft gehad
als je rookt
als je van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst bent
als je prednison gebruikt, of bepaalde medicijnen tegen psychoses
als je PCOS, coeliakie of hemochromatose hebt
Als je tot een van deze risicogroepen behoort, is het belangrijk om extra alert te zijn en contact op te nemen met je huisarts voor advies.
Hoe herken je diabetes type 2?
Diabetes type 2 kan zich sluipend ontwikkelen, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Enkele symptomen waar je alert op moet zijn, zijn onder andere veel dorst hebben, vaak moeten plassen, vermoeidheid, slecht genezende wondjes en wazig zien. Omdat de symptomen vaak mild beginnen, kun je gemakkelijk denken dat er niets ernstigs aan de hand is. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen risico.
Wil je weten hoe groot jouw risico is? Doe dan de zelftest op de website van het Diabetesfonds. Deze test geeft je snel en eenvoudig inzicht in jouw persoonlijke situatie.
Wat kun je doen om diabetes type 2 te voorkomen?
Gelukkig kun je zelf veel doen om het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Het is aangetoond dat je het risico op diabetes type 2 tot 50% kan verkleinen door middel van een gezonde leefstijl. Dit betekent:
Gezond eten en drinken: Kies voor een dieet dat rijk is aan vezels, groenten, fruit en magere eiwitten, en beperk je inname van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten.
Regelmatig bewegen: Streef naar minstens 30 minuten matige tot intensieve beweging per dag, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
Ontspannen: Stress kan een negatieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en slaap.
Stoppen met roken: Roken verhoogt je risico op diabetes type 2 met bijna 40%. Door te stoppen met roken, verlaag je je kans op de ziekte en verbeter je je algehele gezondheid.
Deze stappen dragen bij aan een betere gezondheid en welzijn op zowel korte als lange termijn.
Conclusie
Diabetes type 2 is een serieuze ziekte, die helaas steeds vaker voorkomt en verstrekkende gevolgen heeft. Het goede nieuws is dat je door een gezonde leefstijl veel kunt doen om deze ziekte te voorkomen. Hoe jij jouw leefstijl hierop aanpast, dat is iets waar ik je graag bij help. Plan een gratis kennismaking in en ik help je op weg!