Je bloedsuikerspiegel stabiel houden: Do's en Don'ts

Een stabiele bloedsuikerspiegel is cruciaal voor je algehele gezondheid. Schommelingen in je bloedsuiker hebben invloed op je energieniveau, stemming en op je lange-termijngezondheid. Maar ook als je een gezond gewicht wilt bereiken of behouden, is een stabiele bloedsuikerspiegel van essentieel belang: van schommelingen krijg je namelijk honger en vooral zin in suikers. Twee dingen die niet bepaald bijdragen aan een gezond gewicht.

Als lifestyle coach begeleid ik mensen naar een gezondere leefstijl en help ik hen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. In deze blog deel ik praktische tips over wat je wél en niet moet doen om je bloedsuiker stabiel te houden.

Do's voor een stabiele bloedsuikerspiegel

  1. Start met een eiwitrijk ontbijt
    Eiwitten bevorderen een langzame vertering en voorkomen een snelle stijging van je bloedsuiker. Denk aan een omelet, kwark of een smoothie met eiwitpoeder. Door je dag te starten met een eiwitrijk ontbijt, geef je je lichaam een stevige basis en voorkom je dat je snel weer trek krijgt.

  2. Eet voldoende vezels
    Vezels vertragen de opname van koolhydraten. Voeg vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten toe aan je maaltijden. Dit helpt niet alleen je bloedsuiker, maar bevordert ook een gezonde spijsvertering.

  3. Kies onverzadigde vetten
    Kies voor onverzadigde vetten zoals die in avocado's, noten, zaden en olijfolie. Deze vetten dragen bij aan een betere insulinegevoeligheid en kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

  4. Kies langzame koolhydraten
    Langzame (ook wel: complexe) koolhydraten, zoals die in volkoren producten, peulvruchten en zoete aardappelen, worden geleidelijk afgebroken en zorgen voor een langzame stijging van je bloedsuiker. Dit voorkomt pieken en dalen in je energielevel.

  5. Eet regelmatig
    Probeer elke 3-4 uur te eten om grote schommelingen in je bloedsuiker te voorkomen. Dit houdt je energieniveau constant en voorkomt hongerige momenten die kunnen leiden tot ongezonde snacks.

  6. Beweeg na de maaltijd
    Een korte wandeling of lichte lichaamsbeweging na je maaltijd stimuleert de opname van glucose uit je bloed in je spieren en bevordert daarmee een stabiele bloedsuikerspiegel.

  7. Neem hartige snacks
    Wanneer je behoefte hebt aan een snack, kies dan voor hartige opties zoals noten, zaden, een cracker met cottage cheese en komkommer of hummus met groenten.

  8. Zorg voor een goede nachtrust
    Een goede nachtrust is essentieel voor het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Slecht slapen ontregelt je bloedglucosewaarde en maakt je minder gevoelig voor insuline.

Don'ts voor een stabiele bloedsuikerspiegel

  1. De dag beginnen met een zoet ontbijt
    Begin je dag niet met een zoet ontbijt zoals suikerhoudende granen of een croissant. Deze zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuiker en leiden vaak tot een dip later op de dag en een aanhoudende behoefte aan zoet. Kies in plaats daarvan voor een uitgebalanceerd ontbijt met eiwitten en vezels.

  2. Te veel verzadigde vetten
    Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten zoals vette vleessoorten en gefrituurd voedsel. Deze vetten kunnen bijdragen aan insulineresistentie en je bloedsuiker beïnvloeden. Kies in plaats daarvan voor gezonde vetten uit vis, noten en plantaardige oliën.

  3. Snelle koolhydraten
    Snelle (ook wel: eenvoudige) koolhydraten zoals witbrood, koekjes en frisdrank veroorzaken snelle stijgingen van je bloedsuiker en kunnen leiden tot een energiecrash. Kies voor complexe koolhydraten die langzaam worden afgebroken en je bloedsuiker gelijkmatig houden.

  4. Zoet op een lege maag
    Het eten van zoete voedingsmiddelen op een lege maag kan een snelle bloedsuikerpiek veroorzaken. Probeer eerst iets vezel- en/of eiwitrijks te eten, of gezonde vetten. Die zorgen voor een demping van de bloedsuikerpiek die mogelijk ontstaat na het eten van de suikers.

  5. Maaltijden overslaan
    Het overslaan van maaltijden kan leiden tot onregelmatige bloedsuikerlevels en een verhoogde trek in ongezonde snacks. Zorg ervoor dat je regelmatig eet om je bloedsuiker in balans te houden en energie gedurende de dag te behouden.

  6. Suikerrijke snacks
    Snacks zoals candybars, mueslirepen, snoep en koek kunnen leiden tot een snelle bloedsuikerstijging gevolgd door een crash. Kies voor snacks die rijk zijn aan eiwitten en vezels om je bloedsuiker stabiel te houden.

  7. Suikerhoudende dranken
    Dranken zoals frisdrank en vruchtensappen bevatten veel suiker en kunnen een aanzienlijke impact hebben op je bloedsuikerspiegel. Kies voor water, ongezoete thee of zelfgemaakte smoothies met weinig suiker om je bloedsuiker onder controle te houden.

  8. Teveel alcohol
    Alcohol kan invloed hebben op je bloedsuikerspiegel door zowel tijdelijke stijgingen als dalingen te veroorzaken. Het kan de werking van insuline verstoren (je lever heeft het te druk met het afbreken van de alcohol) en de bloedsuikerspiegel op lange termijn beïnvloeden. Drink dus met mate.

Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel is essentieel voor je gezondheid . Door de bovenstaande do's en don'ts toe te passen in je dagelijkse routine, kun je helpen om je bloedsuiker op een gezond niveau te houden. Wil je meer tips en persoonlijk advies? Neem dan contact op voor een afspraak en ontdek hoe ik je kan begeleiden naar een gezonde(re) levensstijl.

Heb je vragen of aanvullingen? Laat een reactie achter of deel deze blog met anderen die baat kunnen hebben bij deze informatie!

Vorige
Vorige

Diabetes Type 2: wat het is en hoe je het kunt voorkomen

Volgende
Volgende

Hoeveel suiker per dag?