Verslaafd aan suiker?

Heb jij na het eten altijd nog zin in iets zoets? Grijp je 's middags automatisch naar chocola, koek of een ‘gezonde’ snackreep? Steek je een koekje, of een tweede, in je mond zonder dat je het doorhebt? Grote kans dat suiker je een stuk meer in z’n greep heeft dan je denkt. In deze blog lees je wat suikerverslaving precies is, hoe je het herkent en – belangrijker nog – wat je kunt doen om van die cravings af te komen.

Wat is suikerverslaving?

Een suikerverslaving is geen officiële diagnose zoals alcohol- of drugsverslaving, maar dat maakt het niet minder echt. Suiker activeert het beloningssysteem in je hersenen: je krijgt een fijn gevoel (dank je wel, dopamine), waardoor je steeds opnieuw naar zoet verlangt. En dat gebeurt vaak zonder dat je er erg in hebt.

Het lastige? Suiker zit niet alleen in snoep, koek en chocola, maar ook in producten die gezond lijken: ontbijtgranen, mueslirepen, yoghurtdrankjes, sauzen en noem maar op.

Hoe herken je suikerverslaving?

Je hoeft niet elke dag een zak snoep leeg te eten om suikerverslaafd te zijn. Maar misschien herken je een of meer van deze signalen:

  • Je vindt het moeilijk om van bepaalde snacks af te blijven

  • Je hebt last van energiedips gedurende de dag

  • Je eet om jezelf op te vrolijken, of als je stress hebt

  • Je hebt regelmatig een sterke behoefte aan iets zoets, ook zonder honger

  • Je weet dat je gezonder wilt eten, maar je kunt jezelf er niet toe zetten

Herken je dit? Dan is de kans groot dat suiker toch ongemerkt in je systeem is geslopen…

Waarom suiker zo verslavend is

Suiker zorgt voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel. Dat geeft het gevoel van energie (kortstondig), maar daarna volgt ook een onvermijdelijke dip. Je voelt je moe en futloos. En wat wil je lichaam dan? Juist: meer suiker. Zo kom je in een vicieuze cirkel van pieken en dalen terecht, waarin je een continue behoefte aan zoet in stand houdt. Het wordt langzaam je nieuwe normaal, meestal zonder dat je het doorhebt.

Daarnaast speelt emotie-eetgedrag mee. Suiker kan je (tijdelijk) een fijn gevoel geven als je niet lekker in je vel zit. Je lichaam ‘leert’: suiker = troost = fijn gevoel. En ook daarmee wordt een nieuwe gewoonte gecreëerd. Oftewel, de ‘verslaving’ wordt in stand gehouden.

Wat kun je doen bij suikerverslaving?

Het goede nieuws: je kunt je behoefte aan suiker afbouwen door kleine aanpassingen in je dag aan te brengen:

  1. Begin met een eiwitrijk ontbijt

    Je keuze voor ontbijt bepaalt hoe je bloedsuikerspiegel zich de rest van de dag gedraagt. Kies voor eieren, Griekse yoghurt, kwark, een proteïnesmoothie of havermout met noten en zaden (dus geen suikerrijke granola!).

  2. Lees etiketten

    Scan de ingrediëntenlijst. Zie je suiker staan? Maak een andere keuze. Let ook op de schuilnamen voor suiker! Check hoeveel gram suiker er in het product zit en vergelijk met andere producten. Kies degene met de minste suikers.

  3. Snack hartig i.p.v. zoet

    Heb je altijd zin in iets zoets rond 15.00 uur? Vervang het door een eiwitrijke snack: een handje noten, een gekookt eitje of wat groenten met hummus.

  4. Start met mealpreppen

    Als je je maaltijden hebt voorbereid, is de kans kleiner dat je naar snelle suikerrijke oplossingen grijpt. Door voldoende en voedzaam te eten – met eiwitten, gezonde vetten en vezels – blijft je bloedsuiker stabiel en voorkom je snaaimomenten (cravings). Denk aan een overnight oats ontbijt, een goedgevulde lunchsalade, een zelfgemaakt plakje bananenbrood uit de vriezer of snacks zoals gekookte eitjes of notenmix.

  5. Ga aan de slag met je emoties

    Ga eens bij jezelf na: waarom grijp ik naar suiker? Houd evt. een dagboekje bij en ontdek wat er achter zit. Is het honger, of zoek je troost of afleiding van negatieve emoties? Als het het laatste is, ga hiermee aan de slag en zoek hier zo nodig hulp bij.

Suikerverslaving afkicken: het is mogelijk

Veel mensen denken dat ze te weinig discipline hebben. Maar suikerverslaving draait niet alleen om wilskracht – het is een combinatie van gewoontes, biologie en emotionele triggers. En dat kun je veranderen, stap voor stap. Het draait niet om 100% ‘suikervrij’ eten, maar om grip krijgen op je suikerinname en bewust kiezen wat je wél en niet eet.

Wil je hulp bij het doorbreken van die suikercravings? Ik help je graag. Zonder streng dieet, zonder calorieën tellen – maar met slimme gewoontes die werken voor jou. Stuur me een berichtje of plan een vrijblijvende kennismaking.

Volgende
Volgende

Etiketten lezen als een pro