Gezond eten, wat is dat eigenlijk?
Gezond eten - we horen er veel over, maar wat betekent het eigenlijk? Gezond eten is niet synoniem aan calorieën tellen of bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Het gaat om het letterlijk en figuurlijk voeden van jouw lichaam met alle essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Ik neem je mee in mijn definitie van ‘gezond eten’.
Variatie in voedingsstoffen
Gezond eten begint bij variatie. Het is belangrijk om een breed scala aan voedingsmiddelen te consumeren, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen unieke samenstelling van voedingsstoffen, dus het is essentieel om een verscheidenheid aan type voedingsmiddelen op te nemen in je eetpatroon.
Sommige voedingsmiddelen bevatten weinig tot geen voedingsstoffen, maar wel veel calorieën. Deze worden vaak omschreven als 'lege calorieën'. Voorbeelden hiervan zijn snoep, koek, chips, alcohol en frisdranken. Door deze voedingsmiddelen te consumeren, krijg je wel calorieën binnen, maar mis je belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor essentiële processen zoals groei, spieropbouw, energieproductie en het functioneren van vitale organen.
Gezond of ongezond?
Verwarrend kan zijn dat sommige voedingsmiddelen zowel positieve als negatieve effecten op onze gezondheid kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld pure chocolade, wat een gunstig effect op hart- en vaatziekten zou hebben. Echter, het bevat ook veel verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol - het ‘slechte cholesterol’ in ons bloed kan verhogen, wat niet gunstig is voor onze gezondheid. Onderaan de streep wegen in dit geval de voordelen helaas niet op tegen de nadelen.
Ook goed om te onthouden: gezond eten betekent niet ‘hoe meer hoe beter’. Een appel is gezond, 10 appels niet. Dan levert het weer een teveel aan suikers.
Een langdurig verzadigd gevoel
Bijkomend voordeel van gezonde voedingsmiddelen is dat ze vaak zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Eiwitrijke voedingsmiddelen en volkorenproducten die rijk zijn aan vezels zijn goede voorbeelden hiervan. Doordat je een langer verzadigd gevoel hebt, zal je minder eten en minder snel gaan snaaien. Win-win toch?!
Energiebalans
Ten slotte is gezond eten niet alleen een kwestie van wat je eet, maar ook van hoeveel je eet: een gezonde balans tussen je energie-inname en energieverbruik, om een gezond gewicht te behouden. Overgewicht en obesitas kunnen gepaard gaan met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Door te streven naar een gebalanceerde energiebalans, kun je niet alleen je algehele gezondheid verbeteren, maar ook het risico op deze gezondheidsproblemen verminderen.
Wil je meer weten over gezonde voeding of heb je hulp nodig om gezond(er) te gaan eten? Stuur me gerust een berichtje. Als Voedingsdeskundige en Lifestyle Coach help ik je graag.